Povratak sebi: zaustavite vrtlog i pronađite unutarnji mir


Povratak sebi: zaustavite vrtlog i pronađite unutarnji mir

Jeste li se ikada zaustavili usred vrtloga svakodnevnih obaveza i zapitali se: "Postoji li više od ovoga?"

Osjećate li ponekad kako vas život nosi, umjesto da vi upravljate njime?

U svijetu koji neprestano juri za ostvarenjem ciljeva i obavljanjem obaveza, lako je izgubiti sebe.


Znate da je bitno zaustaviti se, ali kako?

Usporite, okrenite se sebi i osvijestite sve ono što već posjedujete i probudite resurse koji leže u vama.

To je ključ za dublje zadovoljstvo i unutarnji mir. Također ključ leži u praksi!

Dijelim s vama neke od praksi koje svakodnevno provodim kako bih se iz najluđeg vrtloga svakodnevice vratila sadašnjem trenutku, harmoničnosti i unutarnjem miru.

Dah – ključ vašeg mentalnog i emocionalnog zdravlja

Naše tijelo posjeduje nevjerojatne moći iscjeljenja, a dah je ključna karika koju često zanemarujemo.

Dok većina nas zna da se tijelo može samoizliječiti od fizičkih ozljeda, manje je poznato da dah može biti ključ za reguliranje mentalnog i emocionalnog zdravlja.

Kroz praksu poput holotropskog disanja, možemo osvijestiti i kontrolirati rad srca, krvni tlak, pa čak i probavu. To je poput otključavanja vrata unutarnjeg iscjeljenja koje može imati dubok i transformirajući utjecaj na naše živote.

Izdvojite 25 minuta za sebe i isprobajte praksu holotropskog disanja.

Vježbajte disanje – upravljajte svojim dahom

Želim s vama podijeliti jednu od najmoćnijih tehnika koja pomaže da se smirimo i vratimo u sadašnji trenutak.

Isprobajte tehniku disanja 4-7-8

Ova tehnika uključuje udisanje kroz nos brojeći do 4, zadržavanje daha brojeći do 7, a zatim polagano izdisanje kroz usta brojeći do 8.

4-7-8 tehnika disanja je izuzetno učinkovita za smanjivanje stresa i tjeskobe te postizanje osjećaja smirenosti i opuštenosti. Kako biste iskoristili puni potencijal ove tehnike i ostvarili rezultate potrebno ju je raditi svaki dan dugoročno dva puta dnevno 5-10 minuta.

Prihvatite stvari onakve kakve jesu uz Mindfulness

Mindfulness je praksa koja nas uči kako usmjeriti pažnju na trenutne misli, emocije i osjećaje bez prosuđivanja ili reagiranja. Jednostavno prihvaćamo stvari onakve kakve jesu. Tehnike poput meditacije, pažljivog hodanja ili svjesnog jedenja mogu nam pomoći da se fokusiramo na sadašnji trenutak i povećamo svijest o svemu što se oko nas i u nama događa.

Isprobajte vježbu svjesnosti

Ovu tehniku možete izvesti sjedeći za radnim stolom. Počnite tako što ćete usmjeriti pažnju na svoj dah. Udahnite polako i duboko kroz nos, osjećajući kako se prvo trbuh zatim pluća pune zrakom. Potom polako (neka traje) izdahnite kroz usta, uočavajući kako se zrak oslobađa iz tijela.

Ponavljajte ovaj proces 5 do 10 puta, fokusirajući se isključivo na osjećaj disanja, podizanja trbuh i prsa te zatim njihovog spuštanja. Ako primijetite da vam misli lutaju (vrlo vjerojatno je da će se to dogoditi 😊) nježno u sebi prokomentirajte: „to su samo prolazne misli“ i vratite se svjesnosti o vašem dahu i svjesnom disanju.

Ova jednostavna vježba može vam pomoći da se brzo smirite i fokusirate, čak i u dinamičnom okruženju ureda.

Redovitim treninzima do fizičkog i mentalnog blagostanja

Kontinuirani pametni treninzi također su važni za naše fizičko i mentalno blagostanje. Umjesto da se držite sjedilačkog načina života, potrudite redovito u svoj raspored uključiti vježbe koje jačaju tijelo i um. Ne trebaju vam teretana i bezbrojna zahtjevna ponavljanja – potrebno vam je samo malo dobre volje i svega 20 minuta vašeg vremena dnevno, a najbolje rezultate za vas daju oni treninzi koji se uklapaju u vaš životni stil i u kojima uživate.

Momentalno podignite razinu sreće i zadovoljstva

Jedna od najjednostavnijih vježbi koju možete izvesti za trenutačno oslobađanje stresa je brzo skipanje na mjestu ili brzinsko izvođenje vama najdraže vježbe. Samo 2 minute intenzivnog rada može značajno povećati razinu endorfina i osloboditi blokirane emocije.

Hrana nam daje ili oduzima energiju

Kvalitetna prehrana također igra ključnu ulogu u našem osjećaju blagostanja. Baš kao što disanje donosi životnu energiju u naše tijelo, hrana koju unosimo može nam dati ili oduzeti energiju.

Evo jednostavnog recepta za zeleni smoothie, bogat vitaminima, mineralima i vlaknima - savršen za brzi i zdravi obrok ili osvježavajući međuobrok tijekom dana.

Sastojci:

  • 1 šalica svježeg baby špinata

  • 1 banana

  • 1/2 avokada

  • Sok od 1 limuna

  • 1 šalica bademovog mlijeka (ili bilo kojeg drugog biljnog mlijeka)

  • Led (opcionalno, za osvježavajući dodatak)

Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite odmah i uživajte u svježem i ukusnom zelenom smoothieju!

Bavite se uzrokom problema, ne simptomima

Nakon svega sada, dok ovo pišem... možda je najvažnije od svega zagrliti naše unutarnje dijete. Dajmo mu sve što je potrebno za rast i razvoj - ljubav, pažnju, podršku… jer samo kada smo u skladu sa svojim unutarnjim bićem možemo doista osjetiti istinsko zadovoljstvo i ispunjenje.

Umjesto da se bavimo samo simptomima našeg nezadovoljstva ili stresa, važno je dublje zagrebati i pronaći njegov glavni uzrok.

Možda je to nedostatak samopouzdanja, neispunjena emocionalna potreba ili disbalans u našem životu. Kada se usmjerimo na rješavanje korijena problema, možemo postići trajne promjene i osjećati se ispunjenije i sretnije u svakodnevnom životu.

Pronađite vrijeme za sebe

Pronađite vrijeme za sebe svaki dan. Nekad će to biti 5 minuta, nekad pola sata ili više, ali svakako svaki dan zastanite makar na tren. Pitajte sami sebe kako ste. Budite zahvalni za sve što imate i koliko možete posvetite se onome što možete (želite) promijeniti ili poboljšati u svom životu.

Nažalost ponekad je to lakše reći nego učiniti, a jedino što zaista pomaže je dislocirati se iz svakodnevice i u potpunosti posvetiti sebi, kako bismo otkrili i naučili koristiti alate koji bi nam onda bili na usluzi kada ih zatrebamo.

Ako ste svjesni da vam treba jedan takav reset, ali isto tako osjećate da vam u tome treba pomoć – tu sam. No ne samo ja, već i cijela grupa ljudi koja upravo prolazi kroz situaciju sličnu vašoj. Svi ćemo se okupiti na retreatu "Luxury For Soul" na otoku Krku i pružiti svom umu, tijelu i duhu ono što im treba.

Više o ovoj avanturi u potrazi za sobom i unutarnjim mirom možete saznati klikom na link...

Svakako isprobajte alate i tehnike o kojima je bilo riječi, budite dosljedni i sigurna sam da će vam pomoći u svakodnevnim stresnim situacijama da se malo umirite i vratite k sebi, a ako se želite baš resetirati vidimo se krajem svibnja na Krku.