Pobrinite se za sebe kako biste mogli brinuti za druge


Pobrinite se za sebe kako biste mogli brinuti za druge

Jeste li ikada osjetili da, bez obzira koliko se trudili, uvijek nešto nedostaje?

Da, nakon što se kontinuirano maksimalno dajete za svoju obitelj, prijatelje, posao, na kraju dana ostaje vam samo osjećaj iscrpljenosti, praznina i kao da nemate dovoljno snage za sve što život traži od vas? Vjerujte mi, niste sami.

Godinama sam i sama bila u toj situaciji. Svakodnevno sam davala sve od sebe za druge, uvjerena da je to jedini ispravan način života. Briga o sebi uvijek je bila na posljednjem mjestu, ako je uopće postojala na popisu prioriteta. No, umjesto da postanem superžena koja sve može, postala sam iscrpljena, nezadovoljna, čak i pomalo ljutita na svijet. Znate li taj osjećaj?

Zašto je briga o sebi ključna?

Zamislite sebe kao bateriju koja napaja sve oko sebe. Svaki put kad nešto napravite za druge – skuhate večeru, pomognete prijateljici, odradite prekovremene sate – malo po malo trošite tu energiju. Ali, koliko često se napunite? Koliko često uopće pomislite na to da vam je potrebno vrijeme samo za vas, da se ponovno osnažite i napunite energijom?

Evo jedne važne stvari koju sam naučila na teži način: ako ne punimo svoje baterije, one će se prije ili kasnije isprazniti. I tada više nećemo biti u stanju pružiti onima oko nas ono što im stvarno treba – našu punu, zdravu, sretnu verziju.


Briga o sebi nije sebična, već nužna

Kada se brinemo o sebi, stvaramo temelj za sve ostalo u svom životu. Kad smo ispunjeni, sretni i zdravi, možemo biti bolji partneri, roditelji, prijatelji i profesionalci. Kada naučimo reći "da" sebi, otvaramo vrata većem razumijevanju, suosjećanju i ljubavi – i prema sebi i prema drugima.

Znam da to može biti izazovno. Znam da vam misli odmah odlaze na sve one koje volite i na sve što im želite pružiti. Ali, jeste li se ikada zapitali što biste im mogli pružiti kada biste imali više energije, više strpljenja, više unutarnje snage? Kad bi vaše baterije bile pune, umjesto na izmaku snaga?


Ne čekajte da vas zdravlje prisili na promjenu

Ne čekajte da vam tijelo i um počnu signalizirati ozbiljne probleme. Postavite prioritete odmah i počnite s mic po mic promjenama koje mogu imati veliki efekt. Svaki korak koji napravite prema konkretnoj brizi o sebi je korak ka zdravijem, sretnijem i dugovječnijem životu bez umora, bolova i često viška kilograma.

Vrijeme je za promjenu

Ponekad je najteže priznati da nam je potrebna promjena. Uvjeravamo se da možemo izdržati još malo, da će se stvari same od sebe popraviti, da nemamo vremena za promjenu. Ali, realnost je da ništa neće postati bolje samo od sebe, moramo svjesno odlučiti da je vrijeme da se brinemo o sebi.

Ako osjećate da ste iscrpljeni, da vam nedostaje snage i radosti, da ste izgubili onaj osjećaj ispunjenosti, možda je vrijeme da se zapitate – kako bih se mogao/la osjećati bolje? Što mi zapravo treba da se osjećam sretno, ispunjeno i zadovoljno? Možda je odgovor jednostavniji nego što mislite.


Snaga je u pokretu

Jedna od najmoćnijih stvari koju možete učiniti za sebe je pokrenuti se. Trening nije samo za tijelo – to je lijek za um i dušu. Kada se krećemo, oslobađamo se stresa, povećavamo energiju i samopouzdanje.

Fizička aktivnost potiče naš osjećaj vrijednosti i jača našu unutarnju snagu. A kada uz to dodamo pravilno disanje, povezujemo se sa sobom na još dubljoj razini. U svakom dahu nalazimo smirenost, fokus i snagu za dalje.

Darujete sebi sve što zaslužujete

Ako nastavite zanemarivati svoje potrebe, ne samo da ćete se suočiti s fizičkim i mentalnim problemima, već ćete također ograničiti svoju sposobnost da pozitivno utječete na druge.

Preuzmite kontrolu nad svojim životom danas. Vaše tijelo i um će vam biti zahvalni, a vaša sreća i uspjeh će biti neprocjenjivi.


Darujte si vrijeme:

  • za sebe, za aktivnost, za duševni mir,

  • da postanete disciplinirani,

  • da isklešete svoj um i tijelo,

  • da budete u mogućnosti poklanjati drugima.

Vrijeme je da se stavite na prvo mjesto i pružite sebi ono što vam je potrebno – vrijeme, pažnju i ljubav. Imajte na umu da kada se vi osjećate dobro, svi oko vas osjećaju tu promjenu.

Zaslužujete biti najbolja verzija sebe, ne samo za druge, nego i za sebe. Ako ste spremni napraviti taj korak i želite saznati više o tome kako možete postići sve to, kliknite na link ispod i otkrijte rješenje koje vam može pomoći da postignete sve što zaslužujete.

FIT Flow START – 10 tjedni program za pokretanje promjene i stvaranje novih zdravijih navika