Zašto se debljamo, nemamo energije i živimo u bolovima


Zašto se debljamo, nemamo energije i živimo u bolovima

Probudili ste se umorniji nego kad ste legli. Osjećate se kao da je netko pojačao silu gravitacije i sami sebi ste teški, a bolovi samo šetaju vašim tijelom i čas vas uhvati išijas, za koji dan se ukoči vrat, pa onda nešto treće…

Za mnoge od nas, ovo stanje postaje svakodnevica, često ni ne znamo zašto se to događa, a kamoli kako riješiti postojeće stanje. 


Slušajte što vam tijelo govori

Tijelo vam uvijek šalje signale. Bolovi u leđima, stalni umor i nakupljeni kilogrami nisu samo neugodne pojave, oni su pozivi na promjenu. Svaki put kad osjetite bol, kad vam nedostaje energije ili kad primijetite da vam odjeća postaje tijesna, vaše tijelo vam pokušava reći da je vrijeme za akciju.

Zašto je važno slušati te signale?

Ignoriranje tih upozorenja vodi vas prema ozbiljnijim problemima. Bol koja se danas čini beznačajnom sutra može postati kronična, a nekoliko kilograma viška može se pretvoriti u ozbiljan zdravstveni rizik. Umor koji vas trenutno sprečava da uživate u životu može postati prepreka za ostvarivanje vaših ciljeva i snova.

No, nemojte se obeshrabriti – u vama se krije nevjerojatna snaga. Samo čeka da je aktivirate i da preuzmete kontrolu nad svojim životom. Kada odlučite slušati svoje tijelo i pokrenuti se, otvarate vrata prema zdravijem, sretnijem i ispunjenom životu.


1. Signal upozorenja – debljanje

Stres nije samo mentalno stanje, on ima duboke fizičke posljedice. Kada smo pod stresom, naše tijelo proizvodi hormon kortizol, koji povećava apetit i potiče skladištenje masti, osobito u području trbuha. Ako ne upravljate stresom, kilogrami će se nakupljati, a rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa i srčanih bolesti će rasti.

Iskreno si odgovorite na sljedeća pitanja:

  • Osjećate li se često preopterećeno i pod stresom?

  • Imate li osjećaj da sve teže gubite kilograme unatoč naporima?

  • Imate li povećanu želju za slatkom i masnom hranom kada ste pod stresom?

  • Postaje li vam područje trbuha sve kritičnije za nakupljanje masnog tkiva?

  • Jeste li svjesni da kronični stres može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema?

Zašto se trebate pokrenuti?

Stres je tihi ubojica. Ignoriranje stresa i prekomjerna tjelesna težina mogu ozbiljno narušiti vaše zdravlje. Vrijeme je da prekinete ovaj krug i preuzmete kontrolu nad svojim životom.

Što odmah možete napraviti:

Pronađite mirno mjesto i fokusirajte se na disanje. Duboko, svjesno disanje smanjuje razinu kortizola i pomaže vam da se povežete s vašim tijelom.


2. Signal upozorenja – manjak energije

Sjedilački način života vodi do stagnacije energije. Nedostatak kretanja smanjuje cirkulaciju, slabi mišiće i usporava metabolizam. Ako se ne pokrenete, niska energija može postati kronična, smanjujući vašu produktivnost i zadovoljstvo u životu.

Iskreno si odgovorite na sljedeća pitanja:

  • Osjećate li se često umorno i bez energije, čak i neposredno nakon što ste se tek probudili?

  • Je li vam teško pronaći motivaciju za svakodnevne aktivnosti?

  • Čini li vam se da vam je metabolizam usporen i da nemate dovoljno snage?

  • Koliko vremena dnevno provodite sjedeći ili ležeći bez fizičke aktivnosti?

  • Primjećujete li da čak i jednostavni zadaci postaju iscrpljujući?

Zašto se trebate pokrenuti?

Sjedilački način života polako vas gura u stanje trajne letargije. Promjenom svojih navika, možete preokrenuti ovaj trend i vratiti životnu energiju.

Što odmah možete napraviti:

Ustanite i prošećite. Hodanje, čak i na nekoliko minuta, pokreće metabolizam i pojačava cirkulaciju, dajući vam trenutni nalet energije.


3. Signal upozorenja - život u bolovima

Bolovi u leđima, zglobovima i mišićima često su posljedica nedostatka fizičke aktivnosti. Ako ne poduzmete akciju, bolovi mogu postati kronični, što drastično ograničava mogućnosti uživanja u životu i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Iskreno si odgovorite na sljedeća pitanja:

  • Imate li česte bolove u leđima, zglobovima ili mišićima?

  • Osjećate li se ukočeno nakon dugih razdoblja nekretanja?

  • Ograničavaju li vas bolovi u svakodnevnim aktivnostima?

  • Koliko često primjećujete da ne možete izvesti neki pokret ili radnju koja vam je do nedavno bila uobičajena?

  • Uzrokuje li vam nedostatak fizičke aktivnosti nelagodu i pogoršava bolove?

Zašto se trebate pokrenuti?

Bolovi i ukočenost su znakovi da vaše tijelo vapi za pokretom. Svaki dan proveden bez fizičke aktivnosti pogoršava situaciju, smanjujući vašu pokretljivost i povećavajući rizik od ozbiljnih ozljeda.

Što odmah možete napraviti:

Ustanite i protegnite se. Čak i jednostavno istezanje pomaže u smanjenju ukočenosti i bolova, poboljšavajući vašu fleksibilnost.


Kako pokrenuti sustavnu promjenu

Vjerujem da ste odgovarajući na pitanja sami uspjeli doći do zaključka koliko je vaše stanje kritično, a sada je samo još ostalo pitanje je li vam svega toga dosta.

Je li konačno došlo vrijeme da otpustite sve što vam više ne služi, promijenite navike koje vam štete i uvedete neke nove obrasce koji će obogatiti vaš život i učiniti ga značajno ugodnijim.

Ako ste spremni ozbiljno se posvetiti svom zdravlju, FIT Flow START program je tu da vam pomogne.

Kroz 10 tjedana strukturiranih treninga, tehnike disanja, motivaciju i edukaciju dobit ćete sve ključne alate koji su vam potrebni kako biste smanjili utjecaj stresa, povećali energiju, regulirali težinu i riješili se bolova.

Vrijeme je da se pokrenete i živite život bez ograničenja! Pridružite nam se i napravite prvi korak prema boljoj verziji sebe.